Kunskaphungrig, gillar du korsord eller frågesport, ja då bjuder vi på lite kuriosafakta som kan dyka upp i olika sammanhang. Har du alltid velat lära dig allt om bärfisen? Då har du tur och du har kommit helt rätt! I den här artikeln hittar du nämligen allt som är värt att veta om bärfisen. Du får lära dig om kännetecken för den här insekten, var namnet kommer från, varför den luktar illa och vilka arter som finns i Sverige.
Vad är en bärfis?
Namnet för kanske inte direkt tankarna till en insekt, men det är just det som bärfisen är. Bärfisen är en insekt som finns över nästan hela världen i olika former. Den kan flyga och den har en sugsnabel som den använder för att suga upp sin näring.
Det finns faktiskt omkring 6000 arter i den stora familjen (pentatomidae) runt om på jordklotet, varav strax över 50 stycken går att hitta på olika platser i Sverige.
Med så många arter och en så stor spridning finns självklart en mångfald av storlekar och färger. De arter som du kan hitta i Sverige är vanligtvis lite mindre till storleken och också lite mer anonyma till färg. En majoritet av arterna i Sverige är bruna, gröna och grå – ingen färgexplosion alltså!
I regnskogen och på andra varma och fuktiga platser finns dock en mycket större färg- och artrikedom. Längder på upp emot fem centimeter och färgkombinationer med både blått och rött och grönt är inte ovanliga.
Var kommer namnet bärfis från?
Det latinska namnet på den här insektsfamiljen är pentatomidae. Det här namnet kommer av att insektens antenner har fem leder. På vissa andra språk kallas insekten för motsvarande ”sköldbagge” eftersom dess form uppifrån sett kan liknas vid en riddarsköld.
Skinnbagge är ett exempel på ett mer svenskt namn, men det är bärfis som är det namn som används både till vardags och i vetenskapen. Då är den naturliga frågan varifrån det här något märkliga namnet kommer!
Om vi delar upp ordet i två – bär och fis – kan vi lista ut att namnet har med bär och växter samt dålig lukt att göra. Sistnämnda kommer av att insekten sprutar ut en stinkande vätska om den blir hotad. Inte sällan gör den det på det bär, den frukt eller det blad där den sitter.
Stinkande vätska som försvarsmekanism
Att vätskan som bärfisen sprutar ut luktar illa är klart, men vad luktar den mer exakt? Det beror faktiskt lite på vilken art det handlar om. Det är ganska stor skillnad i lukt mellan olika arter.
Hos en del arter består vätskan till viss del av cyanid, vilket ger en härsken lukt av bittermandel. Andra arter har en betydligt mildare lukt med allt från jord till olja. Ytterligare en del arter sprider en lukt som kan påminna om koriander.
Äter både växter och andra insekter
Bärfisen har nästan alltid betraktats som ett skadedjur. Det har sina naturliga förklaringar. Den kan nämligen förstöra odlingar både genom att den suger växtsaft och sprider dålig lukt.
Det är emellertid inte alla arter som är växtätare. Det finns de arter som är rovdjur och äter exempelvis larver och andra insekter utan skal. Dessa arter betraktas ofta som så kallade nyttoinsekter eftersom de dödar typiska skadeinsekter som exempelvis löss av olika slag.
Vilka bärfisar finns i Sverige?
Enligt den senaste räkningen finns 53 arter av bärfisar i Sverige. Vissa är självklart vanligare än andra. Är du nyfiken på att få reda på vilka som finns i flest antal ute i skog och mark och i grönsakerna?
Hårig bärfis är en mycket vanlig art av den här insekten i Sverige. Den kallas faktiskt ibland för ”vanlig bärfis”. Arten är också relativt lätt att känna igen. Som namnet skvallrar om har den ludna ben. Dessutom är antennerna karakteristiskt randiga i vitt och svart. Arten är växtätare.
Grön bärfis har en färg som givetvis gör den lite svår att hitta i grönskan. Den har en bred och kantig sköld och mäter upp till 14 mm på längden. Den här arten är växtätare.
Rödbent bärfis är ett annat exempel på en lite större art som är vanligt förekommande i Sverige. Den kan bli upp till 15 mm på längden. Färgen är brun och den kan ha detaljer i orange. Även den här arten är växtätare.
Så här får du bort bärfisar
Hur fascinerande den här insekten är må vara är det mindre roligt att ha den i grönsakslandet och i fruktträdet. Frågan är då hur du kan stoppa bärfisarna från att invadera dina odlingar?
En lösning är att använda så kallat kiselgur. Det är ett pulver som är effektivt mot många typer av insekter. Ett annat alternativ är att använda vitlök. Ett par droppar vitlöksolja i vatten i en sprayflaska är utmärkt som medel mot bärfisar.
Sedan har du självklart också möjligheten att använda kemiska insektsmedel. Det är dock kanske ingen utmärkt idé i längden eftersom de kemiska ämnena kan tränga in i det du odlar.