Att Stockholm är Sveriges största stad och kommun känner du garanterat till. Men, hur ser resten av topplistan ut? Vilka av våra många tusen tätorter och städer tillhör de största sett till antal invånare?
Om du är nyfiken hittar du här en aktuell topplista på Sveriges 21 största städer med några intressanta fakta för var och en. Listan börjar naturligtvis med Stockholm på första plats.
1. Stockholm
Huvudstaden Stockholm är inte bara den största staden i Sverige utan också störst i hela Norden med sina över 1,6 miljoner invånare i tätorten (och ännu mer i storstadsområdet). Staden grundades på 1200-talet och blev huvudstad år 1634.
Som huvudstad och största stad kan Stockholm givetvis ståta med det mesta inom kultur, nöjen och sport med sevärdheter som flertalet slott, Gamla stan, Vasamuseet, Skansen, friluftsområdet Djurgården, Nationalmuseum och Gröna Lund.
2. Göteborg
Staden som skämtsamt brukar kallas Sveriges framsida eller Lilla London är hem för över 600 000 invånare i tätorten och över en miljon i Storgöteborg.
Havet har alltid varit viktigt för staden och idag är stadens hamn den största i Norden. Feskekyrka, nöjesparken Liseberg, Slottsskogen, Universeum, Älvsborgs Nya Fästning och Avenyn är klassiska landmärken och attraktioner att besöka i Göteborg.
3. Malmö
Med omkring 325 000 invånare i tätorten tar Malmö tredjeplatsen på listan över Sveriges 21 största städer. Efter en lite dyster tid på 1970- och 80-talet är Malmö nu en mycket dynamisk plats som växer så det knakar.
I Malmö finns flera unika landmärken såsom Sveriges högsta byggnad Turning Torso, Stortorget, Lilla Torg, St Petri Kyrka, Malmöhus slott, Stadion samt naturligtvis Öresundsbron som kopplar Sverige till världen.
4. Uppsala
Studentstaden och stiftsstaden Uppsala är den fjärde största staden i Sverige med sina närmare 170 000 invånare. Hit har unga vallfärdat i hundratals år för att utbilda sig (och roa sig!) på universitetets många nationer.
Uppsala har också sevärdheter i mängder med Gamla Uppsala med högarna, domkyrkan, slottet, Botaniska trädgården, Linnéträdgården och Gustavianum som höjdpunkter.
5. Upplands Väsby och Sollentuna
Femteplatsen på listan över Sveriges största städer är kanske lite av en överraskning. Upplands Väsby och Sollentuna utanför Stockholm är med knappt 150 000 invånare Sveriges femte största tätort.
Det här är två orter i Sverige som växer snabbt, både med invånare och företag, och kanske är fjärdeplatsen inom räckhåll inom bara ett par år.
6. Västerås
Västerås, med sina knappt 130 000 invånare, är en av de äldsta kända orterna i Sverige. Historieböckerna berättar om att staden grundades redan år 990 som Westra Aros.
Det är kanske industrin som Västerås är mest känd för (H&M, ICA, med flera) men stadens gamla historia gör att det också finns en del sevärdheter att upptäcka, till exempel Anundshög, domkyrkan och Engsö slott.
7. Örebro
På en stabil sjundeplats på topplistan, precis bakom grannen Västerås, hittar du Örebro. Det är få städer i landet som ligger bättre till för industri, transport och handel än Örebro, men ”skostaden” har såklart mer än så att bjuda på.
Örebro slott, friluftsmuseet Wadköping, badet Gustavsvik, Nikolaikyrkan och det ikoniska vattentornet Svampen är alla värda ett besök vid en vistelse i Örebro.
8. Linköping
Mitt på Östgötaslätten utan en minsta kulle i horisonten hittar du staden Linköping, som är Sveriges åttonde största tätort och femte största kommun.
Linköping är en stiftsstad och en universitetsstad, ett centrum för forskning och en stad där invånarna gärna äter gott och roar sig ute. Flygvapenmuseet, friluftsmuseet Gamla Linköping, den mäktiga domkyrkan, Kinda kanal med slussarna och Valla är populära besöksmål.
9. Helsingborg
Sundets pärla, Helsingborg, är hem för strax över 110 000 invånare i tätorten. Här har många viktiga händelser ägt rum genom åren och här är avståndet mellan Sverige och Danmark som minst.
Sofiero slott, slottet Kärnan, Fredriksdals friluftsmuseum, hälsobrunnen i Ramlösa, Sveriges äldsta gågata, Mariakyrkan och de många fina strandpromenaderna är givna besöksmål.
10. Jönköping
Ett kännetecken för Jönköping är den rika mängden frikyrkor, ett annat är stadens rika historia inom industri. Tillsammans med Huskvarna har tätorten Jönköping cirka 100 000 invånare.
Läget vid Vätterns södra strand med bergen i bakgrunden och den gamla bebyggelsen gör Jönköping till en av Sveriges vackraste städer och här finns populära sevärdheter som Tändsticksmuseet, helt unika Habo kyrka och Vätterstranden.
11. Norrköping
För inte så länge sedan var Norrköping, med smeknamnet Peking, den femte största staden i Sverige. Numera har Norrköping knappt 100 000 invånare i tätorten och strax över 140 000 invånare i kommunen.
Norrköping är bland annat känt för sport, och då framför allt fotboll och basket, sina unika industrimiljöer som ligger precis mitt i centrum, sina många myndigheter, ett rekordstort antal hällristningar och så självklart också Kolmårdens djurpark.
12. Lund
Universitetet och domkyrkan är de två saker skånska Lund, med strax över 90 000 invånare i tätorten, är mest känt för. Lund, som grundades så tidigt som år 990, är också hem för många stora företag.
Bland sevärdheter i Lund måste självklart nämnas domkyrkan, friluftsmuseet, Botaniska trädgården och de många välbevarade byggnaderna från medeltid och framåt.
13. Umeå
Umeå, som ligger vackert vid Umeälven, är den största staden i Norrland med sina knappt 90 000 invånare. Staden kallas ofta för ”björkarnas stad” efter de många björkar som kantar var och varannan gata.
Umeå är en universitetsstad, en stor idrottsstad med klubbar som Umeå IK och Björklöven och en stor kulturstad (europeisk kulturhuvudstad 2014!) med ett imponerande antal museum.
14. Gävle
Gävle har på senare tid fått se Umeå gå förbi på rankingen över Sveriges största städer, men med nästan 80 000 invånare i tätorten är Gävle verkligen inte litet.
Bocken i halm som brinner varje år är ett kännetecken för Gävle, kaffet Gevalia och djurparken Furuvik likaså. Gävle är också en gammal traditionell idrottsstad med klubbar som Gefle och Brynäs.
15. Södertälje
Södertälje är kanske Sveriges mest mångkulturella stad med över 50% invånare med utländsk bakgrund och staden växer snabbt på alla sätt.
Industri är något som ofta förknippas med Södertälje, men tätorten med cirka 75 000 invånare bjuder på mer än så. Klassiska besöksmål är Tullgarns slott, Birka och Kanalmuseet.
16. Borås
Borås i Västergötland har knappt 75 000 invånare i tätorten och är idag, liksom historiskt, en stad som är känd för postorder och textil. Borås är också en klassisk knutpunkt för alla typer av transporter.
Sport (till exempel Elfsborgs IF) och konst är två specialiteter för Borås, djur och natur likaså – Borås har faktiskt inte mindre än två djurparker och dessutom många parker av olika slag.
17. Halmstad
Gyllene tider och Roxette, Östra stranden, Tylösand strand, friluftsområdet Galgberget, myllret vid Stora Torg, Halmstad slott och St Nicolai Kyrka – Halmstad i Halland är känt för lite olika saker.
Halmstad har strax över 70 000 invånare i tätorten och lite över 100 000 invånare i kommunen. Det ger staden plats nummer 17 bland Sveriges största städer.
18. Växjö
På plats nummer 18 på listan över Sveriges 21 största städer hittar du Smålands andra största stad, Växjö. Staden grundades redan år 1342 och är sedan länge stiftsstad.
Växjö, med sina strax över 70 000 invånare, kan ståta med ett unikt glasmuseum, det unika museet Utvandrarnas hus, Teleborgs slott och den populära Sigfridsleden.
19. Eskilstuna
Eskilstuna kommer ofta i skymundan av den större grannen Västerås, men med knappt 70 000 invånare har staden ändå en given plats bland Sveriges största städer.
Bruksområdet Rademachersmedjorna, storslagna Klosters kyrka, lugna Rothoffsparken och barnens favorit Parken Zoo tillhör de mest populära sevärdheterna i Eskilstuna.
20. Karlstad
Värmlands största stad, Karlstad, har lite över 65 000 invånare i tätorten. Namnet kommer från Karl IX, som gav staden stadsprivilegier år 1584.
”Staden där solen alltid skiner”, som Karlstad ibland kallas, är en idrottsstad med Färjestad BK i täten, en stad med fina friluftsområden – till exempel Mariebergsskogen – och en plats med många aktiviteter på och i vatten vid Vänern.
21. Sundsvall
Sundsvall är Norrlands tredje största stad med sina knappt 60 000 invånare. Det var år 1621 som staden vid kusten mot Östersjön grundades.
Stadens kanske främsta sevärdhet är stadskärnan – Stenstan – i sig, men Sundsvall bjuder också på stadsnära berg med otroliga utsikter och många aktiviteter, långa sandstränder och populära Kulturmagasinet.